صادرات رب گوجه فرنگی در ایران بسیار پر رنگ می باشد. زیر از گوجه فرنگی، انواع سس و کچاپ و رب گوجه غلیظ و رقیق و پورده تهیه شده و در اکثر غذاهای آبدار و گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد. در اواخر تابستان شاهد ممنوعیت صادرات رب گوجه فرنگی بودیم که خوشبختانه در 30 آبان 97 وزیر سازمان صنعت، معدن و تجارت طی نامه ای به گمرکات، صادرات رب گوجه را بلامانع اعلام کرد.
ایران به دلیل تنوع آب هوایی و چهار فصل بودن، در زمینه تولید رب گوجه فرنگی در تمام فصول سال جزء 10 کشور برتر در زمینه تولید رب گوجه فرنگی و فروش و صادرات در دنیا می باشد. شایان ذکر است در فصول گرم، مناطق سردسیر مانند خراسان، زنجان و گلستان و در فصول سرد مناطق گرمسیری مانند فارس و بوشهر از تولیدکنندگان گوجه فرنگی می باشند.
مطابق گزارش سازمان کشاورزی ملل متحد (FAO)، تولید گوجه فرنگی ایران در سال ۲۰۱۶ میلادی، معادل با ۶٫۴ میلیون تن بوده است، که ایران را در رتبه هفتم دنیا از نظر تولید گوجه فرنگی قرار داده است. از حدود ۶٫۵ میلیون تن گوجهای که به طور متوسط در ایران تولید میشود، تقریبا ۸۰۰ هزار تن از آن به رب گوجه فرنگی تبدیل میشود که حدودا هفده درصد آن بیشتر از میزان مصرف کشور می باشد که از این رو، این مقداررب گوجه به کشورهای دیگر صادر می شود.
آمار صادرات رب گوجه فرنگی ایران به دلیل افزایش تقاضایی که به خصوص در کشورهای همسایه ایران،همچون،
وجود دارد، همچنان یک روند صعودی را نشان میدهد و به همین دلیل در چند سال اخیر، تولیدکنندگان بیشتری در ایران به صادرات رب گوجه فرنگی روی آوردهاند. در ادامه این مقاله بعضی از آمارهای مربوط به تولید و صادرات رب گوجه فرنگی در ایران و جهان ارائه میشود.
کشور ایران با داشتن صادرات خالص معادل با ۲۰۹٫۴ میلیون دلار، در میان ۱۰ کشور برتر صادرات رب گوجه فرنگی در جایگاه ششم دنیا قرار گرفته است.این کشورها به ترتیب:
می باشد. سطح زیر کشت گوجه فرنگی در کشور طی سالهای گذشته بین ۱۳۰ تا ۱۹۰هزار هکتار متغیر بوده است که میتوان عدد ۱۶۰ هزار هکتار را به عنوان متوسط سطح زیر کشت کشور بیان کرد. از این رو ، شرکت خزر عصاره وارنا تولید کننده رب گوجه فرنگی صادراتی با برند چی چی لاس از جمله شرکت های صادرکننده رب گوجه فرنگی است که بازار رقابت خوبی در میان چندین برند معتبر ایرانی را رقم زده است.