کپک زدن رب گوجه فرنگی و روش های پیشگیری از آن یکی از مهمترین دلایلی است که میتواند یک شیشه رب سالم و تازه خانگی شما بلااستفاده و فاسد کند. ایجاد کپکهای سفید، سبز و سیاه روی سطح رب یا دیواره ظرف آن موجب میشود تا آلودگیها به تمام بخشهای رب گوجه فرنگی نفوذ کند و رب شما خراب شود.
کپک زدن رب گوجه فرنگی خانگی و رب گوجه فرنگی قوطی و شیشهای کارخانهای معمولاً به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. بیتوجهی در نحوه نگهداری از رب گوجه در کنار ورود رطوبت و آلودگی داخل ظرف رب میتواند موجب کپک زدن رب شما شود.
قبل از مصرف رب همیشه به نشانههای خراب شدن رب گوجه توجه کنید و اگر کپک سفید یا سیاه روی آن مشاهده کردید، همه رب را دور بریزید و از مصرف آن خودداری کنید.
اولین و شاید به جرات بتوان گفت مهمترین علت کپک زدن رب گوجه فرنگی قرار گرفتن رب گوجه فرنگی خانگی یا کارخانهای در محیطی مرطوب است. کپکها برای رشد و تکثیر خودشان به محیطی گرم و مرطوب نیاز دارند و زمانی که شما رب گوجه فرنگی را در محیط بیرون از یخچال و در فضایی گرم و مرطوب میگذارید، کپکها شروع به رشد میکنند.
ایجاد تفاوت دمای رب با محل قرارگیری آن نیز عامل دیگری است که موجب کپک زدن رب میشود. اگر خودتان در خانه رب گوجه فرنگی درست میکنید، باید اجازه دهید کاملاً خنک شود و بعد آن را در یخچال بگذارید. گاهی اوقات قرار دادن رب گرم در یخچال موجب ایجاد سم و کپکهایی در لایه زیرین رب گوجه فرنگی میشود که در ظاهر قابل رؤیت نیست اما مصرف این رب میتواند به سلامت شما آسیب وارد کند.
در اکثر مواقع علت کپک زدن رب گوجه فرنگی برداشتن آن با قاشق خیس یا چرب است. زمانی که یک قاشق آلوده به غذا و رطوبت را وارد ظرف رب گوجه فرنگی میکنید، باکتریها شروع به تکثیر در آن میکنند و رطوبت وارد رب میشود و این موضوع موجب ایجاد کپک و خرابی در رب میشود.
توجه داشته باشید که جنس قاشق مورد استفاده شما هیچ ارتباطی با کپک زدن رب گوجه فرنگی ندارد. شما باید برای برداشتن رب از یک قاشق خشک و تمیز استفاده کنید.
در اکثر مواقع علت کپک زدن رب گوجه فرنگی کم جوشیدن رب است. اگر در خانه رب گوجه تهیه میکنید، باید آن را با شعله ملایم به اندازهای بجوشانید که کاملاً غلیظ شود. حرارت دادن ناکافی رب موجب میشود که خیلی زود کپک بزند و خراب شود.
برای جلوگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی باید مراقب ورود رطوبت و آلودگی به ظرف رب باشید و آن را در محل مناسبی قرار دهید. در صورتی که خودتان رب گوجه را تهیه میکنید، حتماً آن را به روشی اصولی درست کنید و به اندازه بجوشانید تا ماندگاری بیشتری داشته باشد.
مهم نیست رب گوجه فرنگی شما بازاری باشد یا خانگی، به هر حال بهترین مکان برای نگهداری از رب گوجه فرنگی یخچال و دمای ۴ درجه سانتیگراد است. این دما از رشد باکتری و ها و قارچها جلوگیری میکند و فرآیند کپک زدن مواد غذایی را کند میکند.
قرار دادن میوهها و سبزیجات آلوده و شسته نشده در کنار ظرف رب گوجه فرنگی موجب ورود آلودگی به رب میشود. این موضوع میتواند فرایند فساد و کپک زدن رب گوجه فرنگی را تسریع ببخشد و موجب خراب شدن آن شود.
همانطور که گفته شد استفاده از قاشق آلوده مهمترین علت کپک زدن رب گوجه فرنگی است. از همین رو بهتر است برای برداشتن رب همیشه از یک قاشق تمیز و خشک استفاده کنید.
روغن زدن به رب گوجه فرنگی از ورود اکسیژن و هوا به داخل رب جلوگیری میکند و از همین رو جلوی کپک زدن رب شما را میگیرد. بعد از اضافه کردن روغن بهتر است هر بار لایههای روغن را کنار بزنید و رب را بردارید تا روغن دوباره سطح روی رب را پوشش دهد.
یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی این است که رب را در یک ظرف کوچک و درب دار بریزید. این کار از ورود هوا به رب گوجه شما جلوگیری میکند و فرآیند کپک زدن و فساد رب را به تعویق میاندازد.
اگر حجم ربتان زیاد است، بهتر است آن را به ظروف کوچک دربدار انتقال دهید و بعد از تمام شدن یک ظرف به سراغ ظرف بعدی بروید.
روش بعدی برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی جوشاندن قوطی رب گوجه فرنگی قبل از مصرف است. اگر از قوطیهای رب بازاری خریداری کردهاید، برای کاهش میزان آلودگی در سطح قوطی و همچنین جلوگیری از گسترش میکروبها و قارچها میتوانید قوطی را داخل یک قابلمه آب جوش بیندازید و برای چند دقیقه بجوشانید.
از دیگر روشهای فوقالعاده مؤثر برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی اضافه کردن نمک به رب است. نمک از فساد و خرابی رب جلوگیری میکند. میتوانید کمی نمک به رب گوجهفرنگیتان بزنید و بعد از اضافه کردن رب دیگر نمک غذا را حذف کنید.
رب گوجه فرنگی هر چقدر کمتر با هوا در ارتباط باشد، دیرتر کپک میزند و خراب میشود. برای نگهداری از رب گوجه فرنگی میتوانید آن را در بطریهای نوشابه یا آب معدنی بریزید و سپس در یخچال نگهداری کنید.
اگر مقدار رب گوجه فرنگی که در خانه درست کردهاید و یا خریداری کردهاید زیاد است، میتوانید برای جلوگیری از کپک زدن ربها را در فریزر قرار دهید. برای فریز کردن رب گوجه فرنگی میتوانید ربها را داخل شیشههای کوچک و یا در پلاستیکهای زیپ دار بریزید و بستهبندی کنید. فریز کردن رب گوجه از فساد و کپک زدن و همچنین به پیشگیری تلخ شدن رب گوجه کمک میکند.
برای نگهداری رب گوجه فرنگی در فریزر بهتر است آن را به صورت لایههای نسبتاً نازک داخل پلاستیک بریزید تا هر بار بتوانید به راحتی یک تکه از آن را جدا نموده و استفاده کنید.
قدیمیها بعد از مشاهده کپک روی رب گوجه فرنگی، قسمت آلوده را جدا میکردند و بقیه رب را در غذا میریختند. اما باید بدانید که رب گوجه فرنگی کپک زده به هیچ عنوان قابل مصرف نیست. کپکها به راحتی و در کمترین زمان ممکن در تمام بخشهای رب گوجه فرنگی پخش میشوند و در بسیاری از مواقع با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند و به هیچ طریقی حتی با جوشاندن نیز از بین نمیروند.
کپکی که روی سطح گوجه فرنگی ایجاد میشود حاوی سموم قارچی به نام «مایکوتوکسین» است. زمانی که کپک روی رب را برمیدارید، هاگهای مولد آن که با چشم دیده نمیشوند، درون ظرف رب باقی میماند و با مصرف رب این سموم وارد بدن شما میشود. مصرف رب گوجه فرنگی کپک زده میتوانید موجب ایجاد مسمومیت و آلرژی شود و سلامت فرد را به خطر بیندازد.
رب گوجه فرنگی کپک زده به هیچ عنوان قابل مصرف نیست. کپکها به راحتی در تمام بخشهای رب گوجه فرنگی پخش میشوند و در بسیاری از مواقع با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند و به هیچ طریقی حتی با جوشاندن نیز از بین نمیروند.
در بسیاری از مواقع علت کپک زدن رب گوجه فرنگی خانگی کم جوشیدن رب است.