کشور روسیه در سال ۲۰۱۷، حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گوجه تولید کرده است که تقریبا معادل نصف تولید گوجه در ایران با میزان ۶ میلیون تن در سال است.
این در حالی است که، جمعیت روسیه با ۱۴۴ میلیون نفر تقریبا دو برابر جمعیت ایران میباشد.
میزان تولید رب گوجه ایران در سال ۲۰۱۷ برابر با ۶۱۹ هزار تن بوده است که بهشکل قابل توجهی بیشتر از تولید رب در روسیه است. هر چند تولید رب گوجه طی سالیان اخیر روند فزایندهای را طی میکند اما در حال حاضر تولید رب گوجه این کشور در حدود ۸۰ هزار تن میباشد. این میزان تقریبا معادل یک هشتم تولید رب گوجه در ایران است.
با توجه به اینکه تولید رب گوجه در ایران ۶۱۹ هزار تن بوده و سالیانه ۱۳۴ هزار تن از این مقدار صادر میشود، میتوان میزان مصرف سالیانه ایران را حدودا ۴۸۵ هزار تن در سال تخمین زد. با تقسیم این عدد بر جمعیت ایران (۸۵ میلیون نفر)، سرانه مصرف رب گوجهفرنگی به ازای هر نفر برابر با ۵٫۷ کیلوگرم در سال خواهد بود. تعیین عدد دقیقی برای سرانه مصرف محصول رب در کشور روسیه کمی دشوار است، چرا که محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی به سه صورت سس ساشه، سس گوجه و رب گوجه عرضه میشوند، و مرزبندی این محصولات در بسیاری مواقع دشوار است.
با این وجود از تقسیم عدد ۷۲۰ هزار تن که معرف میزان مصرف کلی محصولات گوجه فرنگی است بر جمعیت روسیه (۱۴۴ میلیون نفر)، سرانه مصرف کل محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی ۵ کیلوگرم در سال خواهد بود. با توجه به اینکه سرانه مصرف سس ساشه ۱ کیلوگرم در سال است، سرانه مصرف محصولات سس و رب گوجهفرنگی معادل ۴ کیلوگرم در سال تخمین زده میشود.
مطابق آمار ، میزان واردات محصولات فرآوی شده گوجهفرنگی به روسیه در سال ۲۰۱۸ برابر با ۱۱۴,۵۹۴ تن بوده است.
این در حالی است که در همین سال، صادرات رب به روسیه ، برابر با ۸,۸۴۷ تن گزارش شده است. همانطور که ملاحظه میشود، واردات محصولات گوجهفرنگی بهشکل قابل توجهی بیشتر از صادرات این محصولات و در حدود ۱۳ برابر آن است.
از جمله مهمترین کشورهای صادرکننده محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی به روسیه ، کشور چین با ۶۹,۹۲۴ تن در سال، بزرگترین صادرکننده این محصولات بوده که ۶۱ درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است.
ایران با صادارت ۱,۹۱۰ تن محصولات گوجهفرنگی، جایگاه هشتم را در میان صادرات رب به روسیه داشته است.
۱ نکته قابل توجه در آمار صادرات رب به روسیه ، سیر نزولی میزان واردات است که از سال ۲۰۱۴ شروع شده و تا ۲۰۱۸ ادامه یافته است. میزان واردات محصولات فرآوری شده گوجهفرنگی از مقدار ۱۶۵,۶۴۱ در سال ۲۰۱۴ به ۱۱۴,۵۹۴ در سال ۲۰۱۸ رسیده که نشاندهنده ۳۱ درصد کاهش در میزان واردات است.
این افت کلی در میزان واردات نشاندهنده کاهش شدید واردات از کشورهای مختلف است. بهعنوان مثال واردات محصولات گوجهفرنگی از کشور چین طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ نشاندهنده ۲۵ درصد، و از کشور ایران ۶۸ درصد کاهش است